Journalisti Irja Halász

Mongolian tie demokratiaan


Irja Halász

Vuosikymmeniä Mongoliassa

Kuva: Jani Laukkanen / ASKEL-lehtiIrja Halász on pisimmän ajan koskaan Mongoliassa asunut suomalainen journalisti, kirjailija ja kuvaaja. Hän on työskennellyt maassa vuodesta 1987 eli lähes neljä vuosikymmentä.

Opiskeltuaan mongolistiikkaa Budapestin yliopistossa (ELTE:ssa) Irja Halász sai Suomen opetusministeriön kautta Mongolian valtion stipendin vuonna 1987. Tuolloin Mongolia oli vielä yksi maailman eristäytyneimmistä sosialistisista maista.

 

Mongolian tasavallalla on pitkä historia aina siitä asti, kun Tšingis-kaanin johdolla 1200-luvulla rakennettu mongolivaltakunta käsitti puolet koko tuon ajan tunnetusta maailmasta.

 

Viime vuosisadalla Mongolian elämää leimasi sotilaallinen ja taloudellinen yhteys Neuvostoliittoon, kunnes maassa toteutui vuonna 1990 rauhanomainen demokraattinen vallankumous. Valtiomuodon muutos alkoi nälkälakkoina ja mielenosoituksina Sükhbaatarin aukiolla maan pääkaupungissa Ulanbaatarissa, ja lopulta autoritaarinen kommunistihallinto erosi ilman verenvuodatusta.

 

Seurasi vuosien muutosprosessi. Vaikka maa siirtyi monipuoluejärjestelmään, Vallankumouksellinen kansanpuolue pysyi vallassa aina vuoteen 1996 saakka. Vähitellen vallankumous johti kuitenkin moniin uudistuksiin ja siirtymiseen kohti markkinatalousjärjestelmää.

 

Mongoliassa kaikki nämä vuodet asunut Irja Halász raportoi ainoana länsimaalaisena uutistoimittajana tämän kehityksen Demokraattisen vallankumouksen alkuvaiheista ja etenemisestä aina maan historian ensimmäisiin vapaisiin vaaleihin.

 

Vuodesta 1990 lähtien Irja Halász on toiminut kansainvälisten uutistoimistojen ja TV-kanavien uutistoimittajana ja tuottajana ja hän on myös erinomaisen taitava kuvaaja.

 

Tammikuussa 2001 Halász palkittiin muun muassa maailmanlaajuisesti Reutersin vuoden 2000 parhaasta lyhytohjelmasta TV Feature -kategoriassa (‘Life!’ Award).

 

Irja Halasz on ollut paikallisena toimijana ja asiantuntijana myös erilaisissa Suomen valtion, kirkollisten toimijoiden tai yhdistysten kehitysapuhankkeissa.